Translate

fredag 27. mars 2015

Finnmarksløpets Trond Anton Andersen oppsummerer årets løp og sier: - Unnskyld, Jan Øystein

Jeg fikk idag, 27 mars 2105,  mail fra Finnmarksløpets presseansvarlige:

Trond Anton Andersen

Hei Roger
Du skriver veldig bra. Det er fint å lese, selv om teksten er alvorlig.
Jeg har jobbet med vår oppsumeringsartikkel noen dager. Den har jeg akkurat lagt ut, har men et kapittel om "Varangerbotn-ulykken".

kopiert fra : http://www.finnmarkslopet.no/article.jsp?id=7078&lang=no

På gjensyn

 
Skrevet av: Trond Anton Andersen
Dato: 27.03.2015 14:41

Det har gått 12 dager siden Miquel-Angel Martinez avsluttet Finnmarksløpet. Her er vårt tilbakeblikk.


Unnskyld Jan Øystein
Fra sjekkpunkt Varangerbotn dukket det etter løpet opp en lei sak. FL-1000 deltaker Jan Øystein Dervo følte han ble presset til å bryte løpet av vår funksjonær. Dette skjedde i påhør av flere andre inne på løpskafeen. Vi skal slett ikke gå inn på detaljene her. Men vil understreke at Jan Øystein har fått en formell beklagelse fra Finnmarksløpet, og i tillegg skal vi selvsagt stramme opp rutinene og bli mer profesjonelle i måten å behandle vanskelige situasjoner på.
 
DERVO PÅ SPORET: Jan Øystein Dervo 25 km etter starten i Alta. Foto: Mads Suhr Pettersen.

torsdag 26. mars 2015

Om sorg og organisering.

Så kommer hverdagen til oss. Med flotte grå oppgaver som på en måte koster tungsinnet inn under teppet eller inn i krinkelkrokan. Sola skinner og påska står for døra – lyset livner det Norske folk!
Jeg ser på de vel tusen bilder jeg tok under dagene med Sjekkpunkt Varangerbotn og føler en stor sorg. Som om en nær venn plutselig har blitt revet bort.
Under mange år har dagene med Finnmarksløpet fremstått som en stor lyspunkt i arbeidsåret. Noe å se frem til. Noe å huske tilbake til. Noe flott.
Nå ser jeg på bildene. De er flotte. Det er fint på sjekkpunktet. Jeg ser alle kjente og ukjente som møtes der.
Jeg ser døgnville handlere og glade barn. Jeg tenker at dette har jeg vært en del av, men ikke mer.

Skaden er skjedd. Hva skal til for at jeg skal bli delaktig igjen ? Med samme entusiasme og glede ? Som et barn av Astrid Lindgrens moral og etikk kjenner jeg at urettferdigheten må bøtes på en eller annen måte. Slik at det oppveier for tre års tapt satsing for Jan Øystein. Og med uforbeholdne beklagelser fra løpsledelsen. Noe slikt må til for at jeg skal føle meg vel med å ta mikrofonen fatt og ønske publikum og spann velkommen til Varangerbotn igjen.

Så hva skjedde egentlig, og hvorfor ?
Noen med muligheter og makt fikk dette til å skje. Var det et uhell ? Var det en ubevisst handling ? Var det med overlegg ? Hvem fikk fordel av at det skjedde?

Slike spørsmål har jeg dvelt med den siste tida. Jeg håper at sannheten en dag kommer meg for øre.
Under tiden prøver jeg å organisere hverdagen slik at ikke sorgene tar styringa over livet.

Nå er det Pasvik Trail og noe prekært som må gjøres.
Bergebyløpet kommer uansett til neste år. 
Jeg håper at vi møtes på Sjekkpunkt i Bergeby, Vadsø, Masjok eller Nyborg.

Ha det så lenge !

1 kommentar:
Svein Kårtvedt sa...
Jeg har fulgt med Finnmarksløpet endel år nå, både som handler, og som nærmeste til en som kjører løpet.
For noen år siden overrasket Arne Liaklev med å kjøre et helt annerledes løp, et løp hvor han ønsket å få med seg så mange hunder som mulig til mål. endel av dem var unge hunder som han ville gi erfaring, for å komme sterkere tilbake neste år. Arne kom til mål og gikk rett på bankett. For 2 år siden gjorde Magnus G Voie det samme, med samme utgangspunkt, flest mulig uerfarne hunder til mål. Han kom i mål på mandag hvis jeg ikke husker feil.
Finnmarksløpet har vært i Alaska og snakket og skulle lære noe av Iditarod, stod det å lese på Finnmarksløpets hjemmeside. Det er ingen hemmelighet at den måten å kjøre på som ble gjort av Arne og Magnus, kjenner en igjen derfra.
Med utgangspunkt i de 2 siste Finnmarksløp ser det ut som om denne måten å kjøre løp på, er ikke ønsket av Finnmarksløpet.
Dessverre er det noen av oss som ikke har like mye ressurser og like lang erfaring som de som er på de øverste plassene. Med det utgangspunktet er målet med løpet å danne seg erfaring for fremtida, og komme sterkere tilbake med et spann som har gjennomført et løp. Det var utgangspunkt for blant annet Jan Øystein.
Jeg ser at det snakkes om en misforståelse, det er så rart at de 3 bakerste spannene fra Ellenkjern til Varangerbotn, alle misforstod!?
Det tristeste av alt i denne saken er at flere mister lysta til å bruke så mye tid å penger på dette, når det så lett oppstår misforståelser underveis.
Jeg ser med spenning fram til neste års løp.

lørdag 21. mars 2015

Justitia est regina virtutum

Rettferdighet er dydenes dronning

Noen sier at livet er for kort for dårlige hunder. Hvem kan vite hvilken hund som er god før den fått både en og flere sjanser.  Bergebyløpets Venner syns at livet bør brukes til å søke synergi. Bygge plattformer, være tilstede, ta konsekvens og agere. Vi er alle på vei mot en felles fremtid. Uløste konflikter virker som gift, i fellesskapet og hos den enkelte. Morihei Ushiba brukte sine ekstraordinære kunnskaper om hvordan en dreper en motstander til å utvikle metoder som lar oss  komme ut av sammenstøt uten at verken den angripne eller angriperen blir skadet. Konflikter hører med til det å være menneske men livet er for kort til å la dem spise deg opp innenfra og ødelegge sjela di.




Hilly Sarre - En hyllest til de frivillige !

Betraktninger ang Finnmarksløpet:

Når et spann suser over Finnmarksvidda som deltaker i et stort løp som har gitt kjøreren anledning til å sluke mil etter mil og få prøve ut sin egen og sine hunders utholdenhet og styrke, ligger det måneder og år av forberedelser bak.

Det hører vel til det helt sjeldne at hundekjøreren alene har gjort all den jobbingen som ligger bak i å realisere sitt mål til enten å vinne et løp, komme seg så høyt på listen ettersom hva man tror ens hunder har kapasitetet til eller ganske enkelt bare gjennomføre ett av Finnmarksløpets klasser. Kan hende er det også noen som betaler startkontingenten bare for å få prøvd ut hvor langt hundene kan komme, som en lang treningstur. I samarbeid med veterinærer på de ulike sjekkpunkt vil dyrevelferd være godt bevart. Det antar jeg at kjørere, handlere og andre samarbeidspartnere i en hundekennel kan ha tillitt til.

I tilfellet der en av Finnmarksløpets funksjonærer har sterkt oppfordret Jan Øystein Dervo til å bryte løpet bla pga dyras velferd, lurer jeg på hvilken tillit selve ledelsen i FL har til den jobben som veterinærene gjør. Når FL;s ledelse i tillegg går ut med beklagelse og forklarer det med en misforståelse mellom funksjonær og veterinærer, spør jeg meg også om hvordan kvalitetssikringen i forholdet til samarbeidet med veterinærene er. Dette kan ikke Finnmarksløpets ledelse skylde på noen andre enn seg selv og må granske hvordan en slik svikt evt kan ha skjedd.

En annen forklaring til denne hendelsen må jo ellers være at Finnmarksløpets ledelse egentlig vil ha bort “sinkene” som ligger bakerst i løpet og at man ønsker en utvikling  mer i retning mot et eliteløp. Hvorfor kan jo også være interessant å spørre seg. Hvem tjener på en slik intensjon? Da må Finnmarksløpets kunne ta opp dette som en redelig sak og dermed gi muligheter til flere å komme med innspill på hvordan Finnmarksløpet bør utvikle seg.

Jeg har i over 30 år vært gift med en hundekjører, kjører selv hunder som en del av mitt friluftsliv, og vi har også en datter og sønn som har vært aktive som konkurransekjørere, selv om de akkurat nå har tatt pause pga studie. Hele familien med i dag 4 voksne barn har mer eller mindre tatt del i dette. Det opptar ganske enkelt en stor del av vår hverdag. I tillegg har andre familiemedlemmer og venner og bekjente vært mer eller mindre og på ulike vis engasjerte i Finnmarksløpet som årets “happening”. Noen av disse stiller opp som dugnadsfolk i løpet av  Finnmarksløpet.

Det ligger utallige timer av arbeid bak; treningsturer, daglig hundestell og foring, hundeavl, vedlikehold av utstyr osv. Før et Finnmarksløp er alle i husstanden pluss noen frivillige hjelpere med på de nødvendige forberedelser; pakking av hundesokker (840 sokker til årets Finnmarksløp 1000) i rett størrelse til riktig hund, reparering av seler og hundedekken, pakking av forsekker og sekker med utstyr for hvert sjekkpunkt osv. For ikke å snakke om alt papirarbeide som ligger foran hvert løp og nødvendig veterinærbesøk. Til slutt er det noen som tar ut sin ferietid for å stille opp som handlere. Fra kjørere med ingen eller lite sponsing i ryggen, blir det frivillig arbeid uten lønn og nettopp disse kan kanskje ikke ha de største forventninger om å oppleve at deres hundespann er blant de som kommer øverst på resultatslista. Alle stiller opp fordi de føler at de er en del av noe stort og spennende og noe som kan gi dem gode opplevelser uansett resultat.

Å drive med denne sporten koster mye penger, hver dag og året rundt. En startkontingent på kr. 2650 for juniorløpet, kr. 5000,- for de to klasser i 50-mila og kr. 10000,- for 100-mila er det siste som må skrapes fram for å få realisert sin drøm om å klare å komme til mål i Finnmarksløpet. Da smaker det veldig dårlig at en deltaker i løpet føler seg presset til å avbryte sitt prosjekt! Enda verre smaker det i det man forstår at det ikke var den første deltaker som har opplevd lignende. I hvilken annen idrettsarrangement kan man oppleve det samme?

Finnmarksløpets ledelse bør ikke glemme alle de som stiller opp med dugnad enten for den enkelte kjører eller for Finnmarksløpets arrangement eller de ulike sjekkpunkters arrangement! De er selve “sjela” til løpet, det nødvendige tannhjulet og det som skaper “sjela” er nettopp bredden av deltakere fra den første som går over målstreken til de siste som kommer inn til mål og enda til de som bryter. En del av sjarmen med Finnmarksløpet har vært at bare det å komme til start har vært en seier for mange. Jeg vil påstå at det er nettopp denne sjarmen med bredden av deltakelse som gjør at NRK;s sendinger fra Finnmarksløpet er så populær. I år har jeg hørt flere si at de savnet innslag fra de som ligger lengre bak i løpet og miljøet og arbeidet som foregår ved de ulike sjekkpunkt. Hvis det bare blir elitekjørere som får fokus, vil det etter hvert bli mindre av det lokale engasjementet.

I årets Finnmarksløp var det tilsammen 132 deltakere som startet i de ulike klasser. De som kom inn som nr. 15 eller senere eller som av ulike grunner måtte bryte løpet, representerer størsteparten. Tallet som utgjør de positive dugnadsfolk på ulike nivå kan man jo bare tenke seg. Det er nå en gang slik at de fleste som stiller opp gjerne har et forhold til hundekjøring eller kjenner folk i miljøet og disse er med på å skape bredden i engasjementet. Et ekte og unikt engasjement er viktig for å stå på år etter år. Om flere av disse føler å miste de positive opplevelser, ja, da har Finnmarksløpets ledelse fått et stort problem; et delvist tannløst tannhjul.



Engasjement kan ta seg mange former. Torolla var ikke å finne hverken i løypa eller på noe sjekkpunkt. Istedet ble hans musikalske fortelling om en kjører sine opplevelser fra start til mål til et verdsatt bidrag for løpet .

Torolla " Dogstep number five" - en sang laget i Bergeby år 2012

"Dogstep number five", fremført av Torolla (Håkon Siri) og Roger Persson under Finnmarksløpets avsluttningsbankett år 2013.
https://www.youtube.com/watch?v=CGvdA7E7NQM

fredag 20. mars 2015

Nrk Finnmarksløpet / Dervo følte seg presset av rennleder til å trekke seg fra Finnmarksløpet.

Nrk Finnmarksløpet

Dervo ble presset til å trekke seg

lytt til nyhetssendinga fredagen den 20 mars på Finnmarksnytt...


Hundekjører følte seg presset av rennleder til å trekke seg fra Finnmarksløpet. Hundekjører Jan Øystein Dervo sier han følte seg truet om å bli disket av rennlederen i Finnmarksløpet, og valgte å avslutte løpet

Jan Øystein Dervo
Hundekjører Jan Øystein Dervo sier han følte seg truet om å bli disket av rennlederen i Finnmarksløpet, og valgte å avslutte løpet.

Les mer....     http://www.nrk.no/finnmarkslopet/ble-presset-til-a-trekke-seg-1.12270530

Ble presset til å trekke seg

Hundekjører følte seg presset av rennleder til å trekke seg fra Finnmarksløpet.
Jan Øystein Dervo
Hundekjører Jan Øystein Dervo sier han følte seg truet om å bli disket av rennlederen i Finnmarksløpet, og valgte å avslutte løpet.
FOTO: TRINE ELISABETH BEDDARI
Jan Øystein Dervo kom ikke lenger enn til Varangerbotn i årets Finnmarksløp.
Rennlederen stoppet han, selv om veterinæren hadde klarert hundene.
– Det var ikke å misforstå at jeg kunne kjøre videre, for hundene var helt grei, sier Dervo selv om saken til NRK.

Godkjent av veterinær

Rita Hallvig
Hovedrennleder i Finnmarksløpet, Rita Hallvig mener det har vært misforståelser som bidro til at hundekjøreren måtte ut av løpet.
FOTO: NRK
Hovedrennleder for Finnmarksløpet, Rita Hallvig mener derimot at det hele skyldes dårlig kommunikasjon.
– Det har vært dårlig kommunikasjon mellom to veterinærer og en rennleder, i forhold til hva som egentlig er sagt, forklarer Hallvig.
– Så kan det jo da virke som at han har trukket seg fordi at han har skjønt det slik at han ikke får lov eller kan fortsette.
Men Dervo vil ikke sitte igjen med skylden for å ha misforstått beskjeden han fikk.
– Hvis vi ikke kunne kjøre videre, så skulle vi ha et bånd på sleden som tilsier at vi ikke skulle få lov til å kjøre videre uten at det var sjekket noe mer. Men det båndet fikk jeg ikke på, sier Dervo.
(Saken fortsetter under bildet.)
Tannsjekk
Hundene til jan Øystein Dervo skal ha blitt klarert av veterinær, men sier rennlederen stoppet han i å kjøre videre. Illustrasjonsbilde.
FOTO: ERIK LIEUNGH / NRK

Følte seg overkjørt

Jan Øystein Dervo forklarer at han følte seg totalt overkjørt av løpslederens argumenter, som foregikk i påhør av andre.
– Løpslederen kom inn og begynte å prate om at det blir uvær, og at hundene var slitne og at jeg ikke fikk kjøre videre på den måten.
– I og med det så følte jeg at det lå trusler i det, fordi at hvis man kjører videre med så slitne hunder vil man kunne bli disket. Og det er det ingen kjørere som ønsker.
Dervo skulle også ha blitt fortalt om konsekvenser som ville komme om han fortsatte med spannet i løpet.
– Det virket som dommerne skulle komme inn i saken, så det var ikke noe godt å føle på. Det var vel det som gjorde at jeg bare sa at jeg skulle avslutte, sier Dervo.
Hovedrennleder Rita Hallvig mener at ordet disking ikke burde vært nevnt i det hele tatt.
– Jeg kan bare si at hvis det er sagt at han sto i fare for å bli disket, så er det ikke sånn det skal være. Det må vi bare legge oss flate for. Vi har ikke hatt noen grunn i utgangspunktet til å stoppe han som kjører.

Skarp kommentar fra Reidun Karlsen til Finnmarksløpets ledelse.

Reidun Karlsen sa...

Camilla, både du og Mikal har i denne debatten hatt sterke og vesentlige poeng for det ultimate langdistanse løpet og denne type konkurranse.
Æ må si at æ blir både skuffa og irritert over de holdningen som legges for dagen fra FL 's topp sjikt overfor kjørere sist i sporet de seinaste åran.( e d større helta å treffe på banketten, enn de som enda e ute i sporet?)
I et så langt løp vil det ofte inntreffe faktorer som gjør at kjørere må revurdere/ omdisponere kjøreplanensin, menlikefullt være i stand til å fullføre løpet innafor akseptable rammer. I Jan Øysteins sitt tilfelle dette året, hadde han GOD margin ifht innkomst Varangerbotn. ( æ trur han kunne logge værfast i storm på veg over i nesten et døgn og likevel holdt sæ innafor tidsfristen). Æ vil si det så sterk at hvis ikkje aille kjørerne er likeverdige, selv etter strekk i feltet, da bør "showmaskinen" FL vurdere å sile startfeltet som en finale blant de 20-30 LD kjørerne i sesongen. Det blir færre kjørere til start, men også mindre inntekter til løpet. Kanskje blir løpet mindre attraktivt også, både for kjørere og publikum, for det unike med vårres sport blir borte. Er dette ei utvikling vi ønsker for langdistansekjøringa?
Måner det 3. året på rad at kjørere sist i feltet på 1000 km får ubehaget med å forsvare sin plass i løpet, det er helt UHØRT! Enn så lenge er FL en åpen konkurranse, med kvalifikasjonskrav, dette har alle som får starte oppfylt. Vis dæm respekt!! Det har de krav på som deltakere.

Finnmarksløpet legger seg flat - iFinnmark

Rennleder tar Dervo-episoden på sin kappe, og skylder på kommunikasjonssvikt.

Rennleder Rita Hallvig har ikke direkte vært involvert i episoden som skjedde på Varangerbotn, men har i ettertid prøvd å nøste opp i hva som skjedde på sjekkpunktet. Følgende ble at Roger Persson trakk seg som frivillig i protest etter at  løpsledelsens representant og kraftig oppfordret Jan Øystein Dervo  til å bryte løpet.
– Det ser ut til at det har vært en kommunikasjonssvikt her, forteller Hallvig.
– Vi må ta dette på vår kappe, og legge oss flate for det som har skjedd. Det er ikke sånn vi skal operere, forteller Rita Hallvig.
Daglig leder i Finnmarksløpet, Gunnar Nilsen, skriver i en e-post til Roger Persson at det ikke var Finnmarksløpets intensjon at Jan Øystein Dervo skulle bryte, og beklager den aktuelle hendelsen.
– Det er ikke jeg som trenger en beklagelse i denne saken. Jeg bare sendte informasjon til Finnmarksløpet hvorfor jeg trekker meg som frivillig, slik at de kan finne nye folk som kan ta over mine arbeidsoppgaver på sjekkpunktet, avslutter en engasjert Roger Persson.
les mer....
iFinnmark
FREDAG 20. MARS 2015

http://www.ifinnmark.no/Finnmarksl_pet_legger_seg_flat-5-81-28319.html

http://www.ifinnmark.no/Persson_trekker_seg_som_frivillig_-5-81-28310.html


Rennleder Rita Hallvig forteller at kommunikasjonssvikt er hovedårsaken til at Dervo trodde han ble tatt ut av løpet i Varangerbotn. Foto: Oddgeir Isaksen

Finnmarksløpet legger seg flat

Rennleder tar Dervo-episoden på sin kappe, og skylder på kommunikasjonssvikt.
Erlend HykkerudE-post

 
Publisert 19.03.2015 kl. 20:22 Oppdatert 19.03.2015 kl. 20:24


Rennleder Rita Hallvig har ikke direkte vært involvert i episoden som skjedde på Varangerbotn, men har i ettertid prøvd å nøste opp i hva som skjedde på sjekkpunktet. Følgende ble at Roger Persson trakk seg som frivillig i protest etter at  løpsledelsens representant og kraftig oppfordret Jan Øystein Dervo  til å bryte løpet.
– Det ser ut til at det har vært en kommunikasjonssvikt her, forteller Hallvig.
– En spansk veterinær har kommunisert med sjefsveterinæren. Det skal ha vært en høy temperatur på enkelte av hundene uten at det var noe uvanlig. Spannet var klarert og man visste at han skulle hvile. Det var ingen grunn til at han skulle stoppe der, for han var godt innenfor fristen til Karasjok, forklarer rennelederen, som selv ikke har fått snakket med hovedpersonen selv.
– Det kan også vært greit å få versjonen til dem det gjelder, sier Hallvig.
Rennlederen er klar på at man må være flinke til å kommunisere, selv om man er trøtt og sliten. Hun mener dette er noe man bare må ta lærdom av for framtiden.
– Vi må ta dette på vår kappe, og legge oss flate for det som har skjedd. Det er ikke sånn vi skal operere, forteller Rita Hallvig.
Daglig leder i Finnmarksløpet, Gunnar Nilsen, skriver i en e-post til Roger Persson at det ikke var Finnmarksløpets intensjon at Jan Øystein Dervo skulle bryte, og beklager den aktuelle hendelsen.
Les mer om:  sport  alta  nesseby  finnmarksløpet

Meny 
Slutter I Protest som Frivillig: Roger Persson har vært med å bygge opp sjekkpunktet i Varangerbotn. Han har nå valgt å slutte som frivillig i Finnmarksløpet. Foto: Kenneth Strømsvåg

Persson trekker seg som frivillig

Roger Persson ble svært forbannet da hans nabo, Jan Øystein Dervo, ble tatt ut av Finnmarksløpet.
Erlend HykkerudE-post
 
  
Publisert 19.03.2015 kl. 20:22 Oppdatert 19.03.2015 kl. 20:22

BLE TATT UT AV LØPET: Jan Øystein Dervo fra Nesseby.

Nessebyværingen Jan Øystein Dervo lå sist i sporet på 100-mila, men hadde store forhåpninger om å fullføre drømmen og Finnmarksløpet da han kom inn til Varangerbotn på forrige torsdag med ti hunder. I løpet av hans stopp på sjekkpunktet ble det etter litt fram og tilbake klart at han avsluttet løpet der.
– Etter å ha lagt hundene på halm og foret gikk Dervo for å få seg en middag i sjekkpunktets kantine. Der ble han oppsøkt av løpsledelsens representant og kraftig oppfordret til å bryte løpet. Dervo ønsket ikke å gå i åpen polemikk i et offentlig miljø og ga etter for påtrykkingene. Så snart Dervo hadde akseptert å bryte løpet forlot løpsledelsens representant sjekkpunkt Varangerbotn, skriver Roger Persson på bergebylopet.blogspot.no.
Finnmark Dagblad har prøvd å få en kommentar fra Dervo selv uten å lykkes.
LES MER: Finnmarksløpet legger seg flat

– Alt lå til rette

Persson har vært med på å bygge opp sjekkpunktet fra dens spede start, og gjennom sitt virke på museet og frivillig jobbet med Finnmarksløpet i over 20 år. Han likte svært dårlig den behandlingen hans nabo og kamerat fikk av løpsledelsen i Varangerbotn.
– Jeg ble forbannet da jeg ble klar over hva som hadde skjedd. Så derfor gjorde jeg det klart for Finnmarksløpet at jeg trekker meg som frivillig, forteller Persson som gjennom nettsiden Bergebyløpets Venner har fått mange kommentarer på den episoden.
– Jeg sto på sjekkpunktet og så fram til at min nabo og kamerat skulle kjøre. Alt lå til rette for at han denne gangen skulle komme seg i mål i Alta. Men så blir han nærmest presset til å bryte løpet. Jeg ble så sint som jeg ikke har vært på 24 år, sier Persson videre.

Feil mann

Finnmarksløpet ved daglig leder, Gunnar Nilssen, har sendt en beklagelse på episoden til Roger Persson. Det mener Persson selv er unødvendig.
– Det er ikke jeg som trenger en beklagelse i denne saken. Jeg bare sendte informasjon til Finnmarksløpet hvorfor jeg trekker meg som frivillig, slik at de kan finne nye folk som kan ta over mine arbeidsoppgaver på sjekkpunktet, avslutter en engasjert Roger Persson.

 

Les mer om:  nesseby  sør-varanger  finnmarksløpet  sport